Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 17. 13:12, vasárnap | Helyi
Forrás: Tilinger Sándor

Történet a kerítésről, amely élhetett volna akár 63 évet is

Történet a kerítésről, amely élhetett volna akár 63 évet is

Március 14-én családi kirándulásra indultunk unokáinkkal - számol be Tilinger Sándor -, hogy kihasználva a szép tavaszi időt megkerüljük a tüskei horgásztavat. Dombóvárt a Perekacból kivezető mászlonyi dűlőúton hagytuk el. Az út me

A keresztet az 1922. január 4-én született és a II. világháborúban orosz hadifogságban, ismeretlen helyen elhunyt Barkóczy Péter szüleihez eljutott utolsó levele alapján állíttatták. A hadifogoly azt kérte, hogy a következő szöveg szerepeljen rajta: „Magyarok Nagy Istene, Hozzád fordulunk! Távol, Keleten küzdő és szenvedő magyar hadifoglyok mielőbbi boldog hazatéréséért. Barkóczy Péter”. A keresztet a hatvanas években egyszer már megrongálták, de aztán fel is újították. Hosszú éveken keresztül itt került sorra Szent György napján a határszentelés.

Sajnos szomorúan álltunk a keresztnél, ugyanis az 1948-ban Szikszai István kovácsmester míves munkájaként megszületett kerítésnek csak a betonba ágyazott helye és néhány otthagyott oszlopa volt látható. Öt kis unokámnak képtelen voltam elmagyarázni, hogy mi is vihette rá a tolvajokat arra, hogy ellopják a sok vihart megért kerítést. Vajon eladták hulladékvasként? Netán a házuknál állították fel? Mindenesetre szomorú, hogy ide jutottunk.

A 2009-es fotón még látható az akkor 61 éves kerítés, míg a 2011. márciusin már csak a hűlt helye. Élt közel 63 évet…

Tilinger Sándor


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!