Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Április 13. 21:15, péntek | PR
Forrás: Czukor Zoltán

Tavaszi zsongás, indulhat a gyaloglás! Egy évesek lettünk!

Tavaszi zsongás, indulhat a gyaloglás! Egy évesek lettünk!

Vége a télnek! Beköszöntött az igazi, hamísítatlan meleg tavasz, irány a Béke Park!

Alapvető tétel, hogy a jó idő kicsalogatja az embereket a szabadba, a zöldbe. Kezdetét veheti a strandszezonra való felkészülés! Ha majd ledobom a „dzsőrzét” jól nézzek ki! Ehhez szeretnék segítséget nyújtani, hogy legyen kitartás nyárig, hogy hatékonyan veszítsünk felesleges kilóinkból.

A lényegi pontok a következők:

1. Fokozatosság: kezdetben ügyeljünk a mennyiségre! A mennyiség természetesen az időt és a megtett kilométereket takarja. A megfelelő tempó megválasztása is fontos. Testünk úgy is jelez, ha túlléptük a számára optimális terhelési határt. Mozgás közben ellenőrizzük pulzus számunkat. Eleinte elég a 130-140-es érték, még ha nem is tűnik megerőltetőnek és lassúnak érezzük. Pulzus érték: 10 másodperc alatt mért szív ütésszám szorozva 6-tal. Nem a sebesség, hanem a mozgással töltött idő a lényeges.

2. Rendszeresség: heti 2-3 alkalom a minimális és a 3-4 az ideális. A gyaloglást nem kúraszerűen, hanem rendszeresen kell művelni. Pozitív hatásai már 3-4 hét után jelentkeznek, úgymint fittség, terhelhetőség, testzsír csökkenés, a keringés javulása. A lényeg pedig a hiányérzet kialakulása, ha esetleg kimaradnak edzések, mert a mozgás már szükségletté válik. Ha ezt már elértük, akkor a mindennapok feszültségét, mozgással vezetjük le, felfrissülve állhatunk az elkövetkező napok elé.

3. Megfelelő eszközök: közel 1 órás folyamatos gyaloglásnál szükség van egy kényelmes, hajlékony, könnyű cipőre. Kellemes viseletet biztosító sportruházatra és a speciális zoknira, amelynek az orrésznél nincsen varrása. Ezeken ne spóroljunk, egy kényelmes cipőben öröm a gyaloglás. A rossz cipő feltörhet, könnyen félretaposható, térd és gerincproblémákat okozhat. A ruházat az időjárásnak megfelelő, légáteresztő, könnyen száradó legyen. A zokni egy lényeges pont, főleg a lábujjaknál speciális varrás szükséges, hogy ne dörzsöljön. A szárrészen lévő gumírozás ne legyen se túl gyenge, mert becsúszhat a cipőbe és hámsérülést okozhat. Sem pedig túl erős, mert azzal a vérkeringést gátolja.

Kedves gyalogolni vágyók minden érdeklődőnek készséggel segítek az InfoDombóvár „Szakember válaszol” című rovatába, az aloivkovacs@gmail.com email címen valamint a 06/30-393-78-28-as telefonszámon.

Gyere Te is, csatlakozz lelkes kis csapatunkhoz, amely a Béke Parkban tartja edzéseit minden hétfőn, szerdán és pénteken 17:30 órai kezdettel Czukor Zoltán olimpikon vezetésével.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat