Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Október 29. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: Bodó Imre

Szent Vendel búcsú Göllében

Szent Vendel búcsú Göllében

A 251. búcsúi szentmisét tartották meg a göllei temetőben lévő Szent Vendel kápolnánál.

A szentmisét Balázs Zoltán dombóvári plébános mutatta be, akit már régóta ismerünk, hiszen Farkasdi András apát úr idejében, 1996 és 1998 között káplánként tevékenykedett a településen.

Elsőként Szalai Jeremiás göllei prépost-plébános bemutatta a Székelyföldről származó paptestvért, akinek az édesanyja is eljött Gyergyóditróból. Majd köszöntötte a kisgyaláni, fonói, kaposvári, dombóvári és a helyi híveket.

Balázs Zoltán a remete Szent Vendel életútjának történetével kezdte a szentbeszédét, majd kitért arra, hogy a török hódoltság után betelepített svábok hozták magukkal a szent tiszteletét. Így a magyar lakosság is átvette Szent Vendel kultuszát, hiszen köztudott, hogy Gölle és környéke híres állattartó falvakból állt. Nem véletlen, hogy a szomszédos Attalában is róla nevezték el a templomot. Így vált itt is a mi vidékünkön a híres 1754-es marhavész járvány után a állattartók, pásztorok és juhászok védőszentjévé Szent Vendel. S végül a mai vallásos hívekhez szólt, akik ápolják őseik emléket és minden évben elzarándokolnak a temetőbe, ahol ők már örök álmukat alusszák és minden bizonnyal simogatóan néznek le ránk, kései utódokra onnét, ahol reményeink szerint vannak!

Szent Vendelről szóló énekekkel és a himnuszok eléneklésével zárult a göllei zarándoklat.

Címkék: búcsú, szent vendel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.