Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 23. 13:39, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Putyin eltörölte, Medvegyev visszaállítja

Putyin eltörölte, Medvegyev visszaállítja

Átfogó oroszországi politikai reformokat javasolt Dmitrij Medvegyev orosz elnök csütörtökön.

És azt mondta, visszaállítaná a régiók kormányzóinak közvetlen választási rendszerét, amelyet Vlagyimir Putyin kormányfő, akkori orosz elnök törölt el 2004-ben, és a Kremlre bízta kiválasztásukat.

„Hallom azokat, akik változásról beszélnek, és megértem őket” – hangsúlyozta Medvegyev. – Minden aktív állampolgárnak meg kell adnunk az esélyt, hogy részt vehessen a politikai életben.”

A tervezett változtatások között szerepel, hogy már 300 ezer aláírás összegyűjtése után lehet indulni az elnöki tisztségért, a parlamentből kimaradt pártok jelöltjei számára pedig 100 ezerre csökken ez a szám. Emellett egyszerűbbé válik a pártbejegyzés, az orosz régiók felében a nyilvántartásba vételhez már 500 támogató is elég lesz. Medvegyev erősítené a szavazók és a képviselők közötti kapcsolatot, ezért a jelenlegi pártlistás rendszer helyett 225 választókerületben közvetlenül választatná a törvényhozókat, ami a parlamenti helyek felét érinti. Az elnök elvetné azt a rendelkezést, amely bizonyos számú aláíráshoz köti egy jelölt indulását az alsóházi és a regionális választásokon.

Az elnök emellett egy államtól független tévécsatorna létrehozását javasolta. A tüntetők gyakran bírálták a médiát egyoldalúsága miatt, mivel az szinte tudomást sem vett létükről. Medvegyev azt is megígérte: keményen lecsap a korrupcióra, valamint javasolta, hogy az átláthatóság jegyében a tisztségviselőket kötelezzék főbb kiadásaik nyilvánosságra hozatalára.

Új választás nem lesz

A tervezett lépések elmozdulást jeleznek az ellenzék követeléseinek irányába, azonban Medvegyev nem beszélt a tüntetők legfontosabb kéréséről, a parlamenti választások újbóli kiírásáról. A december 4-i voksolás után – amelyet Putyin pártja, az Egységes Oroszország nyert meg –, rég látott nagyságú tömeg, több tízezer ember vonult utcára az állítólagos választási csalások ellen tüntetve.

Arkagyij Dvorkovics, a Kreml gazdasági szakértője szerint a javaslatokat a következő napokban terjeszthetik a duma elé. Medvegyev elmondta, hogy a tervezett változtatásokra Putyin is rábólintott. Ugyanakkor a választási rendszer átfogó reformja csak a 2012-es elnökválasztás után esedékes. A várakozások szerint az elnöki tisztséget újból Putyin veszi át.

Megyvegyev utoljára mondott éves beszédet ebben az elnöki ciklusban. Az egyórás szónoklatot a politikai, katonai és vallási élet mintegy ezer képviselője hallgatta meg. Az elnök figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne avatkozzon bele az orosz belügyekbe. „Demokráciára, nem pedig káoszra van szükségünk” – mondta.

„A rendszer rohad”

Eközben az ellenzék a szombati tüntetésekre készül, és kevés hitelt ad Medvegyev szavainak. Vlagyimir Ruzskov ellenzéki aktivista szerint „az erőtlen elnök” „üres ígéretei” egyfajta választ jelentenek ugyan a tüntetésekre, de ez nem elég. „A fő követelésünk az volt, hogy írjanak ki új választásokat az új törvények szerint. Ehelyett megpróbálják megtartani a jelenlegi, illegitim parlamentet. Ezt a társadalom nem fogja elfogadni, ahogy a Szaharov-sugárúton tüntetők sem” – vonta le a következtetést Ruzskov.

Szergej Belkovszkij független politikai elemző is hasonlóképpen vélekedik. Szerinte a „szándékos hazugságra és félrevezetésre” csak a december 4-i választások eredményének és a következő elnökválasztásnak a legitimálása miatt volt szükség. „Nem tuszkolhatod vissza a fogkrémet a tubusba. A rendszer rohad. Kétségbeesetten próbálják megmenteni, de a zavaros lépések csak közelebb viszik a végéhez” – hangsúlyozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése