Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 03. 14:39, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok a magyar gazdaságról, pozsonyi lap a budapesti tüntetésről

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok a magyar gazdaságról, pozsonyi lap a budapesti tüntetésről

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap az E.ON csoport magyarországi földgázipari érdekeltségének átruházásáról közölt beszámolót hétfői számában, a Handelsblatt német üzleti lap a magyar gazdaság helyzetéről jelentetett meg elemzést, a Pravda című pozsonyi újság pedig a vasárnapi budapesti tüntetést kommentálta.

A FAZ az E.ON eladja a magyarországi érdekeltségét című cikkében a szerző, Michaela Seiser kifejtette: "Orbán állami ellenőrzés alá akarja vonni a fontos gazdasági ágazatokat", de "a hazai össztermék négyötödét kitevő adóssághegyet tekintve kétséges, hogy (...) miként akarja finanszírozni a vállalkozást".
A Handelsblatt Miért nem szabad a befektetőknek bízni a magyar miniszterelnök ígéreteiben címmel közölte Andrea Cünnen elemzését, amelyben a szerző kifejtette: első pillantásra jó befektetésnek tűnik a magyar állampapír, és "maga Orbán Viktor, az ön- és hatalomtudatos miniszterelnök is azt hangsúlyozta nemrég, hogy a magyar gazdaság a legsikeresebbek között van Európában". "Ez azonban nem ilyen egyszerű" - jegyezte meg a szerző, hozzátéve, hogy "éppen ellenkezőleg: Magyarországnak problémái vannak az adósság finanszírozásával, ezért pedig már hosszú ideje tárgyalásokat folytat az IMF-fel és más uniós tagországokkal egy hitelvonalról". A tárgyalások azonban "rendkívül nehezen" haladnak, mert a magyar álláspont számos kérdésben eltér az EU álláspontjáról. A Handelsblatt elemzője a magyar gazdaság problémáit, köztük az alacsony foglalkoztatottságot és a bankrendszer gyengeségét bemutatva figyelmeztetett, hogy a magyar állampapírt nem szabad "meggondolatlanul" vásárolni és „biztonságos és jövedelmező” befektetésnek tekinteni.
"A rendszerváltás óta nem látott dolgot sikerült elérnie Magyarországon a neonáciknak - egy antiszemita provokációnak köszönhetően, Orbán Viktor kormányának támogatói és ellenzői közösen vonultak az utcákra" - írta hétfői számában a Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása kapcsán szervezett tüntetésről a pozsonyi Pravda független szlovák napilap. A Jobbikkal szembeni ellenállás egyesítette a magyarokat című írásban a pozsonyi lap rámutat: abban az országban, ahol a holokauszt hatszázezer életet követelt, elkerülhetetlen volt, hogy a zsidók összeírását célzó felszólítás felháborodást váltson ki. "A legnagyobb pártok fejére nőt a Jobbik, mert egyre agresszívabb roma- és zsidóellenes jelszavaival sikerül megőriznie stabil támogatottságát" - jegyzi meg a tüntetéssel összefüggésben politikai elemzők véleményére hivatkozva a Pravda, amely idézi a Jobbik azon állásfoglalását is, amely szerint a megmozdulás szervezői "csak Izrael érdekében tudnak összefogni, a magyarság sorskérdéseiben nem."

Címkék: sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése