Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Július 07. 18:08, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hamis és rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést találtak két kamionban

Hamis és rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést találtak két kamionban

Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb egészségügyi védőeszközt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az M1-es autópályán két kamionban

- tájékoztatta a NAV megyei igazgatósága kedden az MTI-t. Közleményük szerint a 130 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták, az ügyet feljelentéssel átadták a rendőrségnek rossz minőségű termék forgalomba hozatala és egészségügyi termék hamisítása bűncselekmény gyanúja miatt.

A pénzügyőrök az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe (EKÁER) bejelentett adatok alapján ellenőriztek egy román rendszámú kamiont, amelynek rakterében háromszázhúszezer védőmaszkot, négyezer műanyag arcvédőt, ezer egyszer használatos védőöltözetet és öt oxigéngenerátort találtak.

NAV munkatársai az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bevonásával azt állapították meg, hogy a termékek a biztonságossági és minőségi követelményeknek sem felelnek meg.

Néhány nappal később szintén az EKÁER adatai alapján felfigyeltek a pénzügyőrök egy magyar rendszámú kamionra, amely ugyanattól a magyarországi feladótól ugyanarra a külföldi címre tartott, mint a román kamion.

A járműben több mint százezer védőmaszkot, harmincezer alkoholos kézfertőtlenítőt, tizenkétezer műanyag arcvédőt, tízezer orvosi szemüveget és húszezer gumikesztyűt találtak, amelyek szintén nem felelnek meg az előírt követelményeknek.

Az ellenőrzésekor az is kiderült, hogy a termékek jelentős részét nem jelentették be az EKÁER-ben.

A közlemény hozzáteszi, hogy a NAV fokozott figyelmet fordít az engedély nélküli, hamis és silány minőségű egészségügyi termékek felderítésére és azok kereskedelemből való kizárására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal