Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Február 10. 19:15, péntek | Helyi
Forrás: tudósítónk

Az egykori megye valamennyi templomos helye egy kötetben

Az egykori megye valamennyi templomos helye egy kötetben

K. Németh András régész A középkori Tolna megye templomai címen megjelent könyvének méltatására jöttek össze a Dombóvári Helytörténeti Múzeumban február 9-én a helyi és a környékbeli lokálpatrióták.

A Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és a „Fekete István” Kulturális Egyesület közös szervezésében megvalósult rendezvény közönségéhez intézett köszöntőjében Dr. Kriston Vízi József múzeumvezető elmondta, hogy a Helytörténeti Klub előadássorozatát minden hónap első csütörtökén szeretnék megtartani, amelyekre neves előadókat hívnak meg.

A bevezető szavak után Bodó Imre helytörténész mutatta be az új kiadványt, mely a középkori Tolna megye templomait, templomos helyeit tartalmazza. K. Németh András szerző, a Simontornyai Vármúzeum igazgatója diplomadolgozatnak szánt munkája doktori disszertációvá nőtte ki magát, majd - kibővítve kutatásainak legújabb eredményeivel - most könyv formájában is megjelenhetett.

A helytörténész, aki több helyszínre elkísérte a szerzőt, beszélt a jelenleg Somogy és Baranya megyékhez tartozó települések templomhelyeiről is. Kiemelte, hogy a kiadvány nagy értéke a terepbejárás és annak dokumentálása.

K. Németh András elmondta, hogy iskolás éveiben kezdett el érdeklődni szűkebb hazája, Tamási helytörténete iránt. Papp István néhai tamási esperes kéziratait olvasva döntött úgy, hogy a középkori templomok kutatását választja diplomamunkájának. Előadásában bemutatta a Tolna megyéhez, közelebbről is a regölyi Főesperességhez tartozott templomokat és templomhelyeket.

Légi felvételek és egy CD is tartozéka a könyvnek, amelyen mintegy hatszáz fénykép látható elsősorban a helyszíni bejárásokról. Tolna az első, ahol a valamikori megye eddig megtalált valamennyi templomos helyét egy kötetben örökítik meg az utókor számára.

Előadása végén a szerző megköszönte mindazok munkáját, akik segítettek, hogy e kiadvány megjelenhetett. Az immár hiánypótló művet a résztvevők a helyszínen megvásárolhatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.