Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 04. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A valóra vált horvát karácsonyi mese

A valóra vált horvát karácsonyi mese

Csillogó karácsonyi mesévé varázsolta birtokát az a horvát család, amely 1,3 millió izzóval díszítette fel házát és az azt övező mintegy 800 fát, bokrot és cserjét.

A négyhektáros csodavilág Zágrábtól mintegy 60 kilométerre északkeletre, Grabovnica faluban van. A birtokot tavaly 45 ezer ember látogatta meg három hét alatt, köztük Skandináviából, Japánból és Mexikóból érkezett vendégek - tájékoztatta az MTI-t Ana Bertic, a látványosságot ma már szövetkezeti formában szolgáltató családi vállalkozás tagja.
Az egész 2002-ben kezdődött, amikor a családfő, Zlatko Salaj úgy döntött, hogy valóra váltja gyermekkori álmát, és több száz égőt aggatott a házra és környékére. A fényárban úszó birtokra sokan voltak kíváncsiak, így a család évről évre újabb és újabb elemekkel bővítette a dekorációt.
A birtok idén már december elsején megnyitotta kapuit a látogatók előtt, annál is inkább, mert a horvát vasútvállalat (HZ) december 23-ig "karácsonyi expressz" vonatot indított Zágrábból Ivanic Gradba. Az ajándékcsomagot és a belépőjegyet is magába foglaló vasúti menetjegy mintegy háromezer forintnak megfelelő összegért váltható, hétköznap csoportos, hétvégén egyéni szervezésben is.
A karácsonyi csodakert 20 kunás (hétszáz forint) belépődíj ellenében tekinthető meg. Óvodáskorú vagy hátrányos helyzetű gyerekeknek azonban nem kell fizetni - hangsúlyozza Ana, hozzátéve, hogy eddig minden bevételt visszaforgattak a vállalkozásba.
A látványosság 2013. január 8-ig, naponta 15 és 21 óra között látogatható, a lámpagyújtás 16 órakor van - olvasható a bozicnabajka.com honlapon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése